От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Отличия

„Асарел-Медет” е носител на повече от 80 международни, национални и регионални отличия, награди и призови места в годишни класации, като само след приватизацията на дружеството те са над 40.

ДВЕ БРАНШОВИ НАГРАДИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА ДЕНЯ НА МИНЬОРА`2018

За пета поредна година „Асарел-Медет“АД получи наградите на Българската минно-геоложка камара в категориите „Безопасност и здраве при работа“ за отчетения нулев трудов травматизъм и през 2017 година, както и в категория „Грижа за природата“ за дружества с нулеви нарушения и санкции във връзка със спазването на екологичните норми през миналата година. Ръководителят на отдел „Минно инженерство“ в компанията инж. Иван Андреев бе отличен за цялостен принос към Българската минно-геоложка камара.

ИНОВАТИВНО ПРЕДПРИЯТИЕ НА ГОДИНАТА`2017

2017 г. „Асарел-Медет“АД получава наградата „Иновативно предприятие на годината“ в област „Зелена иновация“. Призът е връчен на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор инж. Делчо Николов от Огнян Златев - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, на официална церемония в „София Хотел Балкан“. Победителите са поздравени от президента на Република България Румен Радев и вицепремиера Томислав Дончев.

НАГРАДИ ЗА НУЛЕВ ТРУДОВ ТРАВМАТИЗЪМ И ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА`2017

2017 г. За четвърта поредна година „Асарел-Медет“АД получава наградите на Българската минно-геоложка камара в категориите „Безопасност и здраве при работа“ за отчетения нулев трудов травматизъм и през 2016 година, както и в категория „Грижа за природата“ за дружества с нулеви нарушения и санкции във връзка със спазването на екологичните норми през миналата година. Компанията е и петкратен носител на приза за „Корпоративна социална отговорност“ на БМГК.

НАГРАДА „СОЦИАЛНА ИНВЕСТИЦИЯ“`2016

Дружеството получава наградата „Социална инвестиция” на вестник „24 часа“ по време на раздаването на наградите „Инвеститор на годината 2016”. Компанията е отличена за реализираните социални проекти на стойност над 150 милиона лева.

НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ`2016

Българската търговско-промишлена палата отличава „Асарел-Медет“АД по време на двадесет и третото издание на Годишните награди за принос в икономиката на Република България. Компанията е наградена в категорията „Топ 10х6“ – за постигнати най-добри резултати през 2015 година в Южен-Централен район.

НАГРАДА ОТ КРИБ ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ НАЦИОНАЛНАТА ИКОНОМИКА`2016

Компанията е отличена със специалната награда на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България за цялостен принос към националната икономика. Отличието е връчено от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет и председател на Българската минно-геоложка камара, и на изпълнителния директор на дружеството инж. Делчо Николов. В отговор проф. д-р Цоцорков заяви, че наградата е резултат от усилията на всички работещи в дружествата от група „Асарел”, като подчерта, че това е заслужено признание и за целия минерално-суровинен отрасъл.

ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА`2015

„Асарел-Медет” АД получава голямата награда „Инвеститор на годината” за 2015 г. заради инвестицията си в изграждането на модерния медицински комплекс в Панагюрище чрез съвместното дружество „Асарел Панагюрище Здраве“АД, създадено като публично-частно партньорство с Община Панагюрище и медици от региона.

НАГРАДА ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ МИНЕРАЛНО-СУРОВИННАТА ИНДУСТРИЯ`2015

Навръх своя 50-годишен юбилей „Асарел-Медет“АД е отличено с две национални награди от Българската минно-геоложка камара по време на националното честване на Деня на миньора. Призовете са в категория „Големи предприятия“ и за цялостен принос към минерално-суровинната индустрия на страната.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА КРИБ`2015

През 2015 г. дружеството получава голямата награда за качество на КРИБ. Призът е връчен лично от премиера Бойко Борисов на председателя на Надзорния съвет на дружеството проф. д-р Лъчезар Цоцорков .

НАГРАДА ЗА БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД`2012

През 2012 год. компанията е удостоена с наградата за здравословни и безопасни условия на труд от Главна инспекция по труда, а Националното сдружение на общините в Република България й присъжда отличието „Общински дарител“ – за трети път след 2005 и 2001 г.

ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА`2011

За мащабните си проекти със значим екологичен ефект „Асарел-Медет“ АД за втори път е обявен за „Инвеститор на годината“ от Българска агенция за инвестиции, в категорията „Зелена инвестиция“.

МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА`2009

Изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков е победител в националния конкурс "Мениджър на годината `2009", организиран от сп. "Мениджър" в партньорство с "Делойт"-България. Престижният приз за изключителни постижения в корпоративното управление му е връчен на официална церемония на 8 октомври 2009 г. в столицата.

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА СОЦИАЛНО-ОТГОВОРНА КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА

На 24 септември 2009 г. "Асарел-Медет" е удостоен с Голямата награда за социално-отговорна компания на годината - като победител в националния конкурс, организиран от вестник "Пари" в партньорство с "Делойт"-България.

СОЦИАЛНО-ОТГОВОРНА КАМПАНИЯ НА ГОДИНАТА В БРАНША

На 18 август 2009 г. "Асарел-Медет" е удостоен с първата браншова награда за социално-отговорна кампания на годината на предприятие от минно-добивната индустрия. Отличието е присъдено от Българска минно-геоложка камара в чест на Деня на миньора - след журналистически вот.

ПРОМЕТЕЯ

На 29 април 2009 г. КНСБ удостоява компанията с годишната награда "Прометея" за съществен принос в хуманизацията на работната среда и опазване здравето на хората.

ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО

На 22 януари 2009 г. "Асарел-Медет" заема второ място в категорията "Инвеститор в обществото" в Годишния конкурс за социално-отговорен бизнес на Българският форум на бизнес лидерите - за проекта си "Подкрепа за родния край`2008".

ЗЛАТЕН РИТОН

На 14 ноември 2008 г. Сдружение на предприемачите - Панагюрище, отличава компанията с два "Златни ритона" в категориите "Дарителство" и "Най-голям принос към община Панагюрище". 

МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА

За постигнати изключително високи резултати в областта на корпоративното управление изпълнителният директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков е сред десетимата финалисти на първия конкурс "Мениджър на годината 2008", организиран от сп. "Мениджър" в партньорство с "Делойт". Резултатите са обявени на 8 октомври 2008 г.

НАЙ-ДОБРИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

На 5 юни 2008 г. "Асарел-Медет" заема 13-о място в класацията на най-добрите работодатели за Централна и Източна Европа за 2007 - 2008 г. в проучването на „Hewitt Associates”. 

НАЙ-ВИСОКОТО ДЪРЖАВНО ОТЛИЧИЕ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА „АСАРЕЛ-МЕДЕТ”

На 21 декември 2007 г. президентът на Република България Георги Първанов връчва на д-р инж. Лъчезар Цоцорков орден „Стара планина” - първа степен. Най-високото държавно отличие е присъдено на изпълнителния директор на „Асарел-Медет” и председател на Българска минно-геоложка камара заради изключително големите му заслуги към Република България и по повод 60-годишнината от рождението му.
„Д-р инж. Лъчезар Цоцорков е потомък на славен панагюрски род - човек, доказал се като почтен родолюбив български бизнесмен и силно социално ангажиран и в община Панагюрище, и в национален мащаб”, подчертава по време на официалната церемония президентът Първанов, цитиран от Българска телеграфна агенция. Президентският Указ №301 на Президента на Република България за награждаване на Лъчезар Димитров Цоцорков е издаден на 19 юли 2006 г. 

ИНВЕСТИТОР НА ГОДИНАТА`2007 В ДОБИВНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ

На 14 декември 2007 г. Българската агенция за инвестиции обяви „Асарел-Медет” АД за Инвеститор на годината`2007 в категорията „Добивна промишленост”. Статуетката беше връчена на изпънителния директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков от заместник-министъра на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов.  

ОТЛИЧИЕ ЗА ЕНЕРГИЙНО-ЕФЕКТИВЕН ПРОЕКТ

На 12 декември 2007 г. - по време на Годишните награди за енергетика - «СМВ-България» ЕООД отличи «Асарел-Медет» АД за оказаното доверие и реализиран обект с най-голяма сложност на изпълнение и постигната икономия на енергия. Проектът е за инфрачервено газово-керамично отопение на Централна ремонтна база и е реализиран през 2004-2006 г., като възвращаемостта на инвестицията е за един отоплителен сезон. Присъдената награда е стипендия за перспективен студент, посочен от „Асарел-Медет”.

ЗЛАТЕН РИТОН

На 30 ноември 2007 г. Сдружение на предприемачите Панагюрище, присъди на „Асарел-Медет” АД статуетката «Златен ритон» за «Най-добър предприемач` 2006» в бранш «Производство».

ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА

На 29 ноември 2007 г. Българският форум на бизнес лидерите присъди трето място на „Асарел-Медет”АД в категорията „Инвеститор в околната среда`2007” в рамките на Годишните награди за отговорен бизнес. Признанието е заради реализиарната екоогична програма през 2007 г.

БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

На 26 октомври 2007 г. „Асарел-Медет” е отличен със Сребърен плакет „Перфектна фирма по безопасност и здраве при работа” в годишния конкурс на „Перфект консулт”ООД.  

НАЙ-ДОБРИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ

На 17 ноември 2007 г. е обявено класирането от националното проучване „Най-добрите работодатели 2007” на Hewitt, което се реализира за втора поредна година в страната ни - в партньорство с в. „Капитал”.
В категорията „Големи компании” за първи път намира място голямо промишлено предприятие, след като „Асарел-Медет” заема престижното трето място. Това е признание за дългогодишната политика на компанията в областта на човешките ресурси. В анкетата на Hewitt, която тества ангажираността и мотивацията на екипа, се включиха 600 работници, специалисти и мениджъри от „Асарел-Медет”.  

НАЙ-ДИНАМИЧНАТА БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ ЗА 2006 ГОДИНА

 В броя си от 13 август 2007 г. списание Business Week България обявява „Асарел-Медет” за най-динамично развиващата се българска компания през 2006 г. в своята годишна класация за развитието на бизнеса в страната. Подчертават се лидерските позиции, иновацията, инвестициите в модернизация на производството, в нови екологични проекти и развитие на кадрите.

ОП ОСИГУРИТЕЛ В МИННИЯ БРАНШ ЗА 2006 ГОДИНА

През месец май 2007 г. в Интернет страницата www.nasvetlo.net - сайт на подетата кампания за борба срещу сивата икономика - е обявено първото място на „Асарел-Медет” като най-голям осигурител в добивната промишленост. За ранглистата на инициаторите от Българска стопанска камара са използвани официалните данни на НАП за 2006 г. „Асарел-Медет” е един от съмишлениците в националната кампания срещу сивата икономика и подкрепя обединените усилия на социално-отговорния български бизнес и медиите под наслов „Излез на светло - помиси за утре!”

ПЪРВИ В ЮЖЕН ЦЕНТРАЛЕН РАЙОН

На 19 декември 2006 г. Българска търговско-промишлена палата обявява, че „Асарел-Медет” е класиран на първо място по комплексни икономически показатели в Южен централен район.  

НАЙ-ДОБЪР ПРЕДПРИЕМАЧ` 2005

На 14 юли 2006 г. „Асарел-Медет” е обявен за „Най-добър предприемач` 2005” в категория „Инвестиции” от Сдружение на предприемачите - Панагюрище.

НАГРАДА „ИКАР”

На тържествена церемония на 26 април 2006 година „Асарел-Медет” АД беше удостоен от Българска стопанска камара с голямата награда „Икар” за иновация и принос в българската икономика през 2005 година. В Почетната книга на БСК беше вписано, че отличието се присъжда за реализиране на мащабна иновативна политика, довела до внедряване на върхови за времето техника и технологии. Престижната статуетка „Икар” беше връчена на изпълнителния директор д-р инж. Лъчезар Цоцорков от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.  

ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ПАНАГЮРИЩЕ

С решение на Общински съвет-Панагюрище колективът на „Асарел-Медет” АД стана първият, удостоен с Почетен знак за заслуги към Панагюрище. Отличието е израз на признателност за съществения и траен принос на дружеството в развитието на общината. Почетният знак бе връчен на официална церемония на 11 октомври 2005 година.

ПРИЗНАНИЕ ОТ БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА

На 27 април 2005 г. „Асарел-Медет” АД получи отличие от Българската стопанска камара за постигнати високи резултати в областта на инвестициите, валутните приходи, развитието на нови производства, сертификацията, услугите, създаването на нови работни места и иновационната политика в периода 2000-2005 г.  

ЛИДЕР В РУДОДОБИВА

В чест на Деня на миньора на 18 август 2005 г. Българска минна камара удостоява „Асарел-Медет” с грамота за най-високи постижения в миннодобивния бранш. 

НАЙ-ГОЛЯМ ОСИГУРИТЕЛ

През 2005 г. “Асарел-Медет” е номиниран в Националния конкурс ”Данъкоплатец и осигурител на България” и е отличен в категорията “Най-голям осигурител” за 2004 г. По официални данни на Националната агенция по приходите компанията е топ осигурител в добивната промишленост за 2006 г.  

КОМПАНИЯ С ВИСОК ПРЕСТИЖ И ПРИНОС ЗА АВТОРИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ

На 30 март 2004 г. дружеството получи сертификат от Националния конвент на експертите като Компания с висок престиж и принос за авторитета на България. Сертификатът беше присъден след проведено допитване до общественото мнение.  

СТАНДАРТ ЗА БИЗНЕС ЕТИКА

На 30 октомври 2003 г. „Асарел-Медет” се присъединява към Стандарта за бизнес етика, изготвен от Български форум на бизнес лидерите.  

НАЙ-ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ В РУДОДОБИВА

В чест на Деня на миньора на 18 август 2003 г. Българска минна камара удостоява „Асарел-Медет” с грамота за най-високи постижения в миннодобивния бранш за 2002 г. подотрасъл «Рудодобив открит добив».  

ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ГЛОБАЛНИЯ ДОГОВОР НА ООН

 На 15 май 2003 г. „Асарел-Медет” АД се присъединява към световното семейство на организациите, подкрепящи принципите на Глобалния договор на ООН за защита правата на човека, условията на труд, опазване на околната среда и социално-отговорно бизнес поведение.

НАЙ-ГОЛЯМ ДАРИТЕЛ НА ОБЩИНА ПАНАГЮРИЩЕ

На 12 октомври 2002 г. „Асарел-Медет” получава Почетна грамота от Управителния съвет на Национално сдружение на общините в Република България за предоставените дарения на община Панагюрище.  

 

1-Manager_L-Tsotsorkov-s.jpg Отличия