От природата за хората, от хората за природата!

Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме.

Новини

Фолклорна фиеста събра хиляди за празника на „Асарел-Медет“АД

„Радвам се, че нашето фирмено тържество отново е празник за целия регион и че този ден ни зарежда с прекрасното усещане, че сме заедно, че сме единни и силни. Че екипът на „Асарел“ е като едно голямо семейство. А всичките ни успехи са благодарение на хората – на настоящите и бивши работници, специалисти и мениджъри в „Асарел“! Вие сте главните герои на успеха! Вие заслужавате и придавате смисъл на всеки наш празник!“ Така председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД Димитър Цоцорков се обърна към хилядите работници и служители на дружеството, ветераните от компанията и гостите на традиционното честване на Деня на миньора в село Панагюрски колонии. Изпълнителният директор инж. Николай Пелтеков благодари на целия екип на „Асарел-Медет“, че въпреки трудностите и серията от кризи, през които преминава българската икономика, дружеството посреща празника с чувството за успех! „Цифрите са категорични – през миналата година изпълнихме бизнес плана на дружеството и постигнахме отлични технологични показатели – извличане от над 92% мед при преработката на медни руди, които са няколко пъти по-бедни от средното за света“, каза инж. Пелтеков и добави, че само за последните 10 години групата „Асарел“ е създала над 5 млрд. лева допълнително търсене на стоки и услуги в българската икономика. „Ние сме неизменно сред водещите нефинансови предприятия в страната и сред лидерите в добивната индустрия. Като един от най-големите индустриални инвеститори в България имаме огромен ефект върху икономиката и социалната среда в района на Панагюрище. А каузата на Панагюрище винаги е била и ще продължи да бъде кауза и на хората от „Асарел“, добави изпълнителният директор инж. Николай Пелтеков.

Председателят на Управителния съвет инж. Делчо Николов сподели, че един от най-често задаваните му въпроси през последните години е бил „Кога ще се съберем пак заедно на Колониите?“ „Ето, че този ден дойде и отново сме тук на нашия празник“, каза инж. Николов и от името на целия екип на компанията пожела на всички колеги и на пенсионерите от „Асарел“ здраве, радост и още много успехи!

Истинска фоклорна фиеста се разрази след официалната част на сцената в село Панагюрски колонии. Самодейни формации от Панагюрище, Бъта и Оборище демонстрираха таланта си в организираното надиграване. Като герои във фолклорна приказка се почувстваха зрителите при изпълненията на Николина Чакардъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, а под звуците на виртуозните музиканти се завъртя традиционното фирмено хоро, поведено от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков.

Сцената в курорта даде шанс за изява и на местните таланти от Центъра за подкрепа на личностното развитие Виктория Манева, Стойко Шопов и Кристина Гочева. Деси Добрева „разходи“ почитателите си из всички фолклорни области на България със съвременни аранжименти на обичани песни, а празничната програма през втория от Дните на миньора 2023 събра на една сцена Симона Загорова и Глория. Вкусно допълнение към програмата бе специалният „говежди курбан“, приготвен бързо, лесно и вкусно от майстора на черпака Ути Бъчваров и сварен в казан от автентична асарелска мед. Най-малките посетители също забравиха за скуката заради забавленията и игрите, организирани в детския кът. Голяма беше опашката пред любимците на тийнейджърите – инфлуенсърите Калоян Димитров - BALLAN и Надежда, които в продължение на час се снимаха с феновете си и раздаваха автографи.

По стара традиция тържественото честване започна в параклиса „Свети Иван Рилски“ с водосвет за здраве и благополучие и надеждата закрилата на Светеца – покровител на миньорите и всички българи, да се разпростре над присъстващите на традиционния асарелски празник!

ГОСТИТЕ

Празника уважиха министърът на енергетиката Румен Радев, заместник-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев и народните представители Стефан Мирев, Радомир Чолаков и Небие Кабак. Сред гостите бяха още областният управител Валентина Кайтазова, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и зам.-кметът Галина Матанова, председателят на Общинския съвет в Панагюрище Христо Калоянов, а също и председателят на Управителния съвет на БМГК инж. Драгомир Драганов, изпълнителният директор на БМГК доц. д-р инж. Иван Митев, председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия доц. Кремена Деделянова, общински съветници, кметове на общини и населени места от региона. Синдикатите бяха представени от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и лидерите на двата миньорски синдиката Владимир Топалов и Валентин Вълчев. Тържеството уважиха представители на браншови и работодателски организации, партньори на компанията, представители на медиите, общински и държавни институции, на образователни, културни и неправителствени организации.

ДРУГИТЕ ЗА НАС

Никола Белишки – кмет на община Панагюрище:

Благодаря на всички работещи в „Асарел-Медет“, на целия мениджърски екип, че винаги сте били съпричастни и сте се отзовавали, когато общината изпитва кризи. И в най-тежките дни, когато през миналата година бяха пожарите, когато са дните на безводие заради аварии по магистралния водопровод, тогава единствените, които са до нас, това са „Асарел“. Благодаря и за това, че само преди дни в разговор с ръководството отново беше протегната ръка за решаване на проблема с водоснабдяването на Панагюрище. Но, както се казва, важното е всички да се научим и да правим така, че от своето да даваме за общото. Само тогава ще сме силни. Само тогава нашето общество ще просперира.

Румен Радев – министър на енергетиката:

„Асарел-Медет“ е доказателство, че почтените, знаещите и можещите успяват. А Панагюрище е пример за цяла България какви трябва да бъдем – да работим с уважение към миналото и отговорност към бъдещето.

Инж. Иван Митев – изпълнителен директор на БМГК:

„Асарел“ е двигател на националната икономика. Пожелавам здраве на цялото асарелско семейство и нека дълги години празникът да бъде все така очакван.

Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“:

Аз и колегите ми в КТ „Подкрепа“ носим „Асарел“ в сърцата си и никога няма да забравим как навремето заедно с екипа на „Асарел“, успяхме да запазим предприятието да не последва съдбата на други такива, които вече ги няма. Без проф. Лъчезар Цоцорков, светла му памет, нищо от това нямаше да се случи и „Асарел“ нямаше да е този мотор на българската икономика.

Валентин Вълчев – председател на ФНСМ-КНСБ:

Успехът на „Асарел“ е резултат от непрекъснато развитие и модернизация. Благодарение на това, дружеството заема своето достойно място на световната карта и е доказателство, че минерално-суровинната индустрия е ресурсната основа на българската икономика и двигател за развитието на регионите.

 

Абонамент